50 éve tíz aranyat nyertünk Mexikóban

50 éve tíz aranyat nyertünk Mexikóban

1968 október 12. és 27. között Mexikóváros rendezte a XIX.. Nyári Olimpiai Játékokat.
Magyarország tíz aranyérmet szerzett. A mieink ennél többször csak 1952-ben Helsinkiben (16-szor), 1988-ban Szöulban és négy évvel később Barcelonában (mindkét alkalommal 11-szer) állhattak a dobogó legmagasabb fokára.

Az egyéni számokban Zsivótzky Gyula kalapácsvetésben, Németh Angéla gerelyhajításban, Varga János és Kozma István kötöttfogású birkózásban, Hesz Mihály kajakban, Tatai Tibor kenuban, a néhány hete elhunyt Kulcsár Győző pedig párbajtőrben bizonyult a legjobbnak.
Csapataink is kitettek magukért. Aranyérmes lett a legendás Balczó-Móna.Török öttusacsapatunk, férfi párbajtőr válogatottunk és labdarúgóink is az élen végeztek. Versenyzőink szereztek tíz ezüst és tizenkét bronzérmet is, az éremtáblázaton az USA, a Szovjetunió és Japán mögött negyedikek lettünk.
A sportolóknak meg kellett küzdeniük a 2240 méteres tengerszint feletti magassággal is. Felejthetetlen marad Bob Beamon 8,90 méteres világcsúcsa távolugrásban, amelyet csak 1991-ben sikerült megdönteni. Olimpián pedig azóta sem tudta senki túlszárnyalni Beamon eredményét. Atlétikában egyébként 48 (!) világrekord született. Mexikóban indult először külön csapattal az NDK és az NSZK, Norma Enriquta Basilio személyében pedig első alkalommal gyújtotta meg nő az olimpiai lángot.

T.G.

The post 50 éve tíz aranyat nyertünk Mexikóban appeared first on xlsport.hu.