Boda Gábor: Egy család vagyunk!

Boda Gábor: Egy család vagyunk!

A Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke évértékelőjében beszélt az egyetemi vébéről, a válogatott és a klubcsapatok idei szerepléséről, valamint a 2019-es tervekről.

Hamarosan véget ér a 2018-as esztendő, ami egyértelműen történelmi volt a magyar amerikaifociban. Tavasszal a Hungarian Football League (HFL) nyolc csapattal indult, ami rekordlétszámnak minősül a sorozat történetében. Színvonalas meccseket láthattak a találkozókra kilátogatók. Az idény végén a Budapest Wolves örülhetett. Viszont a Divízió I-ben is új bajnokot avathattunk, a Szombathely Crushers története során először került fel a trónra, míg a harmadosztályban az Eger Heroes lett az aranyérmes. Az egyik legfontosabb mérföldkő viszont Székesfehérvárhoz köthető, hiszen a „Királyok városa” rendezheti meg a 2020-as Egyetemi világbajnokságot. Ez pedig óriási felelősséget ró majd a városra és a szövetségre. Jött az ősz. A junior bajnokságok mellett a felnőtt válogatott szereplése került a középpontba. Nemzeti csapatunk ugyanis nagy sikert elérve megnyerte a Three Nations Cupot.

Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke a bőség zavarában volt, amikor értékelni kellett az évet. Viszont ő is történelminek nevezte a 2018-as esztendőt. A jövő évre pedig nagy tervekkel készülnek, amik közül néhányat még nem árult el.

Fotók: DigitalSport, Hidvégi János Gábor, Pulu Fotóstúdió, Radó Norbert

Egyértelműen elmondható, hogy több szempontból mérföldkő volt ez az év a magyar amerikai foci számára. Talán kezdjük azzal, hogy Egyetemi vébét rendezhet Székesfehérvár. Ez mit jelent a szövetség és Magyarország számára?
Óriási lehetőség, nagy lépés ez a hazai amerikaifocinak. Vilűgbajnokságot rendezni nagy felelősség és nagy lehetőség is egyben. A sikeres rendezésre garancia Székesfehérvár városvezetése, akik teljes mellszélességgel segítik az ügyet. Reményeim szerint a világ élvonalában lévő csapatok látogatnak ide és őket meg is nézhetjük élőben. Mellette drukkolhatunk a hazai csapatunknak!

24291533_1628664263863140_8093764939377630720_o

Milyen szereplést várhatunk egyetemi válogatottunktól Ön szerint vagy milyet várhatunk el?
Mivel a futball élvonalából érkeznek majd csapatok, nagyon nehéz dolgunk lesz. Remélem, szoros meccseket tudunk majd játszani, felvenni a versenyt is nagy kihívás lesz.

 

És ha már válogatott, akkor nem mehetünk el a felnőtt válogatott idei szereplése mellett. Mennyire volt várt az, hogy a szlovákokat kiütjük, a cseheket pedig legyőzzük a Three Nations Cupért?
Nagyon komoly program indult el három évvel ezelőtt. Remek felkészüléseknek köszönhető ez az eredmény, a tudatos kemény munka gyümölcse, köszönhetően Grátz Vilmos szövetségi kapitánynak. Hálás vagyok a csapatoknak, csapatvezetőinknek, hogy támogatták és segítik a válogatott programot. Ezen összefogás nélkül nem lehetett volna siker!

44178264_2218491994847043_5127082940055945216_o

Jó úton halad a válogatott? Valóban ez egy erős generáció, ami Grátz Vili kezei pallérozódik?
Ez öngerjesztő folyamat. Komolyan vesszük, ezért a játékosok és a közönség is komolyan veszi, ez garantálja a sikert. Vilmos elhivatottsága nélkül pedig nem működne ilyen jól a nemzeti válogatott.

 

És térjünk rá a klubokra. Az idei HFL rekord résztvevőszámot hozott és nagyon színvonalas meccseket hozott. Ebben egyet tudunk érteni? Szerinted mitől lett ennyire színvonalas?
Igen! Rekord létszám volt. De ketté is szakadt a mezőny, a minőségi játékosok szétporladtak sok csapatra, ez okozta a szintkülönbségeket. Azonban ez tette talán élvezhetővé is, a sok mérkőzés, kiszámíthatatlan végjátékok sora. De az biztos, hogy két félre szakadt a mezőny.

25944233_d0d172467083de11d59a29c94d38d81a_xl

Szerinted minőségi romlás következhet be jövőre a HFL létszámcsökkenésével?
Nem, szerintem még kiélezettebb meccsek lesznek, még erősödnek a HFL csapatok, mivel a kieső csapatokból sok jó játékos igazol át másik HFL csapatba, erősítve így a liga színvonalát is.

 

Hozzátenném a Digisport is nagyon sokat fejlődött és egyre NFL-esebb a technika. Ez mennyit számít a nagyobb nézettség elérésében?
Rengeteget számít a minőségi közvetítés. Persze sok terhet is ró a csapatokra, de megéri a fáradtság, mert rendkívül élvezhető közvetítések vannak, hála a csapatok és a Digisport stábjának áldozatos munkájának. A jövőre nézve is vannak további fejlesztések, ennyit elárulok, de ezek legyenek meglepetések a következő év közvetítéseire.

37097599_269902047100477_8608577829556191232_o

És volt természetesen egy Divízió I. és II. is. Röviden mit lehet elmondani a két bajnokságról szerinted idén?
Nagy a fejlődés, ott ahol komoly a szakmai munka és megfelelő stáb vezeti a csapatot, látványos az emelkedés. Idén újabb csapat került a HFL közelébe, remélhetőleg beérik a munka és fel tudnak lépni előbb-utóbb a legfelsőbb osztályba. A Divízió II. pedig rendkívül jó meccseket hozott és mára ott is komoly színvonalat kell produkálni, ha valaki rájátszásba akar kerülni.

 

A követező év legfontosabb feladatai mik lesznek?
Az egyik legnagyobb probléma a budapesti pálya helyzet. Kiemelten foglalkozunk ezzel a problémánkkal, ami évek óta szorít minket. A másik nagy célunk a fiatalok. Szeretnénk átfogó programot indítani az ifjúság neveléssel kapcsolatban. Szerencsére egy kis pénzt is tudtunk behozni pályázatok útján így talán többet tudunk tenni, mint eddig. A harmadik sarokpontja a feladatainknak, hogy bővítsük a csapataink létszámát. A tavalyelőtt elindított, új csapatokat támogató programunkat szeretnénk fejleszteni és keressük a leendő tagjainkat, szeretnénk őket támogatni az elindulásban. De persze sok egyéb terv, program pörög egyszerre, amiket ha kell, erőnkön felül, de csinálunk! Őrült ütemben fejlődünk és ez a közösségünk erejében rejlik. Mindenki haladni akar, és egymást segítve tudunk jó eredményeket elérni. Ilyen a sportunk, hát így csináljuk! Büszke vagyok az amerikaifoci közösségére, még ha vannak is döccenők együtt és egy fele toljuk a képzeletbeli szekeret. Ez a mi fejlődésünk legnagyobb titka, hogy valóban „egy család vagyunk”!

Forrás: http://mafsz.org – RSS