Boda Gábor: „Folyamatos fejlődési pályán vagyunk!”

Boda Gábor: „Folyamatos fejlődési pályán vagyunk!”

A Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke értékelte a 2019-es esztendőt, de már 2020-ról és a legfontosabb feladatokról is beszélt.

Ismét eltelt egy esztendő, és a magyar amerikaifoci egy újabb remek évet zárhatott. Több siker is övezte a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) munkáját. A Hungarian Football League-ben (HFL) idén is színvonalas szezont láthattunk, amelyet megszínesített a Kijev Capitals érkezése. Az ukrán csapat ráadásul a fináléig menetelt, de ott a Fehérvár Enthroners végül győzedelmeskedett és először lett HFL-aranyérmes története során. A válogatott szereplése pedig mindent felülmúlt, hiszen a spanyolok és a belgák elleni siker a B-csoportos Európa-bajnokságon is közelebb hozta nemzeti csapatunkat ahhoz, hogy szintet lépjen majd 2020-ban. De természetesen lázas készülődés várja a MAFSZ-ot és Székesfehérvárt, hiszen jövőre rendezik meg az Egyetemi világbajnokságot.

Boda Gábor, a Szövetség elnöke értékelte a 2019-es évet, és emelte ki a legnagyobb sikereket. Viszont beszélt az egyetemi vébéről, valamint a 2020-ban elérendő célokról.

Fotók: DigitalSport, MAFSZ facebook, Vágvölgyi Bálint

Magyar Amerikai Futball Szövetség: Tág fogalom, de hogyan tekint vissza a 2019-es esztendőre? Mennyit tudott fejlődni az amerikaifoci szakmailag és a háttérben folyó munka révén Európa többi országához viszonyítva?
Boda Gábor: Folyamatos fejlődési pályán vagyunk! Kis ország, kisebb merítéssel, de fel tudjuk venni a versenyt más európai országokkal. Mind sportszakmai oldalról és talán diplomáciában is sokat fejlődtünk.

72089523_2583266948397478_6681985174223192064_o

MAFSZ: Ehhez mennyit tesz hozzá a válogatott kiemelkedő szereplése a B-csoportos Európa-bajnokságon, hiszen gyakorlatilag magabiztosan tudtuk verni a spanyolokat és a belgákat is.
BG: Nyilván a szakmai munkák eredménye a sikeres válogatott. Amellett, hogy remek hozzáállású és nagyszerű játékosokból, valamint elhivatott edzői gárdából áll össze a válogatott, fontos, hogy a HFL bajnokság igen magas színvonalú. Egyre több amerikai és külföldi játékos szeretne itt játszani, mert már Európában is van rangja a HFL-nek. Szívesen látják külföldön a HFL-ből érkező magyarországi játékosokat is. Ezek mindenképpen a fejlődést tükrözik.

MAFSZ: És kívülről szemlélve évről évre nő az anyagi támogatottsága a sportágnak. Ez minek köszönhető?
BG: Talán annak, hogy szinte nulláról indultunk és minden beérkező forint látványos. Félretéve az iróniát, valóban van fejlődés a sportágunk mind állami, mind piaci alapú támogatása terén, de azt gondolom, hogy még nagyon messze vagyunk attól, amire azt gondolnám, hogy reális. Nézve más sportokat és nem beszélve itt a TAO-s sportágakról, még mindig nem vesznek elég komolyan minket és a sportág mutatóit.

MAFSZ: Klub szinten miben kellene fejlődni, mert az lenne a legjobb, ha a HFL is nagyobb létszámú lenne látva a mérkőzések színvonalát az elitligában.
BG: Ahogy emelkedik a színvonal a HFL-ben úgy lesz egyre nehezebb felhozni csapatokat a Divízió I-ből. Ezen dolgozunk, mert látjuk, hogy egyre nagyobb lesz a szakadék és irányított programmal kell támogatni a lehetséges fellépőket. A jövő évnek ez is az egyik pontja, amin dolgozunk kell.

50471985_2370310282998546_7481297490159861760_n

MAFSZ: Jövőre az egyik nagy feladat a szövetségnek az az Egyetemi világbajnokság megszervezése. Ez milyen terheket jelent a MAFSZ-nak? Miket kell még elvégezni addig?
BG: Nyilvánvalóan óriási feladat és Székesfehérvár városvezetése nélkül aligha sikerülne. Szerencsére sok terhet vesznek le a MAFSZ válláról, de így se lesz egyszerű dolgunk. Bár tapasztalatunk nincs még világjáték szervezésében, de biztos, hogy kemény meló lesz. Csak pár adat, úgy fest, hogy 8 csapat érkezik, akiknek folyamatos ellátást, edzéshelyszínt és kísérőket kell biztosítani. Megoldani a mérkőzés helyszínekre a kijutást, napi 2 edzésre pálya és utazást szervezni. A csapatokkal, FISU, bírók, országok küldöttei stb. stábok közel 1000 embert jelentenek, akiknek az elhelyezése is komoly fejtörés. Gyakorlatilag a 4 legnagyobb hotel Fehérváron szinte csak a FISU érkezőket fogja kiszolgálni. Ha nem lenne segítségünkre a városvezetés nagy gondban lennénk. Napi 2 mérkőzés, annak lebonyolítása 10 napon át is óriási munkát igényel. De csak egy olyan apróság, hogy egy csapatnak a mérkőzés után mosodát kell biztosítani za 50-60 mez és nadrágok mosásához is gyakorlatilag külön stábot igényel napi 2 mérkőzés mellett. Szóval sok olyan feladat vár a rendezőkre, amire nem is gondolnánk. Nyolc ország, más szokások, nyelvi nehézségek, egyéni problémák 500-600 játékos tekintetében óriási feladat. Mellette a megfelelő protokollt és szervezést a „sport diplomácia” oldalán is mellé kell tenni. Szóval óriási kihívás és nagy összefogás kell majd a megvalósításhoz. Szerencsére állami oldalon is vannak reményt keltő tárgyalásaink és ígéretek, ami szintén nagy segítség.

crushers_heroes-8827

MAFSZ: Jövőre milyen további célok vannak? Mikben kell fejlődnie akár a szövetségnek, akár a kluboknak?
BG: Egyre inkább „profi” szemlélet kell a kluboknál is. Ahogy fejlődik a sportág, annál nagyobb feladatokat ró a csapatokra, csapatvezetőkre is. Azt gondolom egy HFL csapatnak már most sem elég egy vezető, annyi feladat jut már egy klubnak. Klubvezetés szinten is követnünk kell a fejlődést és ez megint egy nehéz lépcső lesz, azt gondolom. Eddig elég volt, ha volt egy lelkes ember, aki időt és néha a saját pénzét sem kímélve vitte a hátán a csapatot, ez egyre nehezebb lesz, növekedni kell ezen a területen is és megosztani a feladatokat. De továbbra is meg kell becsülni ezeket az embereket, mert nélkülük nem tudna működni a focink.

Bp-emblema-A2_szines_CMYK

Forrás: http://mafsz.org – RSS