Borult a papírforma a Maker’s Mark HFL elődöntőiben!

Borult a papírforma a Maker’s Mark HFL elődöntőiben!

Az alapszakasz és a rájátszás első fordulója után végre eljutottunk az elődöntőkig, ahol kiderült, melyik két csapat lesz majd ott 2019. július 6-án az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a XIV. Hungarian Bowlban.

Az elődöntőkben az előzetesen vártak szerint a bajnokság legjobb négy csapata mérhette össze tudását a papírforma most azonban borult, így mindössze egyetlen fővárosi gárda lesz majd ott az idei döntőben, ez a csapat viszont nem budapesti.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség kiemelt osztályának első elődöntőjében a címvédő és egyben alapszakasz-győztes Budapest Wolves fogadta a Pasaréti Sportcentrumban az ukrán Kijev Capitalst. A korábbi mérkőzésüket figyelembe véve a szurkolók nem vártak végletekig kiélezett csatát, a Bratislava Monarchs azonban már bizonyította, hogy a külföldi csapatok igenis győzni érkeznek a magyar bajnokságba. Ennek megfelelően a mindössze 32 fős rosterrel kiálló Capitals szisztematikus játékkal felőrölte a támadásban és védekezésben is olykor tanácstalan Farkasokat. A második játékrész már egyértelműen arról szólt, be tudja-e fogni a Kovács István vezette fővárosi gárda a vendégeket. A két labdabirtoklásnyi hátrány ellenére a Wolves nem adta fel és az utolsó percig esélye volt az egyenlítésre. Ben Lyons onside kickje azonban nem sikerült, így nagy meglepetésre a Kijev búcsúztatta a Farkasokat, így idén sem lesz címvédés a 2019-es MAKER’S MARK HFL-ben. A mérkőzés legértékesebb játékosa, a Capitals irányítója, Maxim Cserepivszkij lett.

 

Budapest Wolves – Kijev Capitals 27-35 (6-0, 7-7, 0-14, 14-14)

2019. június 22., Pasaréti Sportcentrum 

Pontszerzők: Elek Ádám, Danku Dávid, Bencsics Márk, Bartos Ferenc 1-1 TD ill. Troy Rice 3 TD, Ihor Liszenko, Makszim Gon 1-1 TD1

 

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Kovács István, a Budapest Wolves vezetőedzője:

„Nyilván nem vagyok túl boldog, de sajnos túl sok hibát követtünk el ahhoz, hogy ezt a mérkőzést megnyerjük. Ők voltak ma a jobbak, volt egy-két momentum, ami aztán végül az ő javukra billentette a mérleget. Nagyon kőkeményen és nagy szívvel játszottak. Továbbra is azt gondolom, hogy mi vagyunk a jobb és a techinkásabb csapat összességében, de ma ezt nem tudtuk megmutatni a pályán, és ezért az ukránok lejátszottak minket.”

Ruslan Csebaneko, a Kijev Capitals vezetőedzője:

„Boldogok vagyunk. Megpróbáltunk felkészülni és pozitívan állni az elődöntőhöz. A srácok nagyon jól teljesítettek, igazi egységgé vált a gárda. Sok fordulópont volt a mérkőzésben, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy az ilyen helyzetekben hogyan tudsz felállni. Nekünk ez sikerült, így legyőztük az első kiemeltet.”

Bencsics Márk, a Budapest Wolves játékosa

„Roppantul csalódottak vagyunk, nem játszottunk elég jól, nem voltunk olyanok, mint egy igazi csapat. Nem hoztunk elég yardot, nem szereztünk elég pontot, amennyi elég lett volna, hogy megverjük a Kijevet. Csapatszinten ez most nem volt elég. Nem voltunk mentálisan olyan élesek, mint amennyire lennünk kellett volna, ők viszont nagyon akarták a döntőt és ez kijött. Mennünk kell tovább, ezt majd feldolgozzuk. Ilyen a sport, nem lehet mindig nyerni.”

Troy Rice, a Kijev Capitals játékosa

„Minket is meglepett, hogy bejutottunk a döntőbe. Persze, tudtuk, hogy jó csapatunk van, de azért azt nem gondoltuk, hogy már az első szezonunkban összejön ez. Mindenki boldog és hálás a szövetségnek, hogy itt lehetünk. Semmit sem vettünk természetesnek, mindenért meg kellett dolgoznunk. Számomra külön öröm, hogy most pályára léphetek majd a Hidegkutiban, ami a Steelers játékosaként nem jött össze és talán begyűjthetek egy újabb HFL címet.”

 

A WILD CARD körben már egy nehéz csatát megélt Fehérvár Enthroners a budapesti pályahelyzetnek köszönhetően az elődöntő rendezési jogát megkapta a második kiemelt Budapest Cowbellstől, így a First Fielden került megrendezésre a mérkőzés. Egy könnyed és pontmentes első negyed után Zách szerezte meg a találkozó első pontjait, a Kolomposok azonban egy Boros László hatpontossal átvették a vezetést. A már az alapszakaszban is látott védelmi párharc így végre némi támadójátékkal is kiegészült, így a szép számban kilátogató nézősereg végre elkapásokat és nagy játékokat is láthatott a pályán. Mattias Canter egy 86 yardos touchdownt szerzett egy remek Váry passz után, ezzel pedig a fővárosi gárda átvette a vezetést és úgy tűnt, egy szoros mérkőzésen újra legyőzi a Koronázókat. Dráma azonban jutott a végére is, a székesfehérvári gárda pedig harmadik kísérletre megszerezte a mindent eldöntő TD-t, ezzel pedig már magyar bajnokként bejutott a döntőbe.

A mérkőzés legértékesebb játékosa, az Enthroners elkapója, Tóth Csaba lett.

Budapest Cowbells – Fehérvár Enthroners 13-16 (0-0, 6-3, 0-0, 7-13)
2019. június 23., First Field

Pontszerzők: Tóth Csaba 2 TD,Zách György FG ill. Boros László, Mattias Canter 1-1 TD

2

 

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Jim Ward, a Fehérvár Enthroners vezetőedzője

„Szerintem mindenki ilyen meccset szeretne látni. Mindkét csapat kőkeményen játszott és az apró hibák döntöttek. Egy fumble, egy interception, mindössze ennyire van szükség, hogy eldöntse a győztes kilétét. A Cowbellsnek borzasztóan erős a védelme, szóval nem azon voltunk, hogy sok pontot tegyünk fel a táblára, hanem az, hogy legalább annyit szerezzünk, amivel megnyerjük ezt a mostani elődöntőt.”

Troy Baker, a Budapest Cowbells vezetőedzője

„Pont olyan meccs volt, amire vártam. Ráadásként a legnagyobb félelmem beigazolódott, a labdavesztések megint vereséget hoztak. Háromszor is eladta a támadósorunk ráadásként a védelmünk sem szerzett eleget. A futójáték hiánya is nagyon megnehezítette a dolgunkat. A futóink jók, de a támadófal sem tudta hozni azt, amit elvártunk tőlük, ezzel pedig nem lehet mérkőzést nyerni. Ha pozitívumot keresek, akkor most legalább két TD-t is szereztünk ellenük, de ez sem volt elég.”

 Gombos Bence, a Fehérvár Enthroners játékosa

„Egy nagyon szoros és izgalmas találkozó volt. Én minden percét élveztem, még akkor is, amikor hátrányban voltunk. Sohasem éreztem még azt, amit most, hogy ennyire motiváltan játszik az egész csapat. Idő kell azért, hogy összeszokjunk, talán most ért össze végre a csapat. A támadófal kihajtotta magát teljesen, a Cowbells védelem az egyik a legjobb a HFL-ben, és most is volt rajtunk nyomás, de megoldottuk.”

 Czirók Márton, a Budapest Cowbells játékosa

„Döcögős, de jobb teljesítmény volt, mint az elmúlt két meccsen. Összességében egy kemény összecsapás volt, nagyon élveztem, leszámítva a végkimenetelét. Sok dolgunk lesz jövőre az offense-ben, ha azt akarjuk, hogy újra döntőbe juthassunk. Nehéz egy vesztes meccs után mit mondani, hiszen ott volt a lehetőség, nem voltunk messze az újabb finálétól.”

3

A csapatok tehát készen állnak a 2019-es MAKER’S MARK HFL döntőre, reméljük a szurkolók újra megtöltik az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, hogy egy igazán felejthetetlen futballélményben lehessen része mindenkinek!

 

Jó szurkolást kívánunk!

 

Grafika: Hungarian football

 

 

 

Forrás: http://mafsz.org – RSS