Kazahsztánban „az almafák között” bizonyíthattak

Kazahsztánban „az almafák között” bizonyíthattak

Bognár Tamás sípjelére kezdődött a Kairat Almaty–Aberdeen Európa Liga-selejtező mérkőzés.

A 23 804 szurkoló befogadására alkalmas Almaty Ortalyk Stadion adott otthont a találkozónak Kazahsztán legnagyobb városában, amely 1997-ig az ország fővárosa volt. Almaty azt jelenti: „almafák közt nőtt”. A gyümölcsöző eredmény reményében lépett pályára az FC Kairat – az egyetlen kazah csapat, amelyik szerepelt anno a szovjet bajnokságban. A másodosztályt is megjárt együttes 2009-ben tért vissza hazája Premjer-ligájába, ahol egyébként kétszer lett bajnok, ötször pedig kupagyőztes.

Az EL-selejtező első fordulójában a szerb Crvena zvezdát kettős győzelemmel búcsúztatta Vladimir Weiss edző társulata (2–0, 2–1). Az örmény Alashkert ellen az otthoni 3–0 után belefért az idegenbeli 1–2 is. Következhet az Aberdeen FC, mely idegenben lőtt góllal búcsúztatta a macedón Shkendija Tetovót: idegenben McGinn találatával 1–1-re végeztek, otthon pedig gól nélküli iksszel zártak a Pittodrie Stadionban. Az újabb körben jóval meggyőzőbb produkciót nyújtottak, hiszen Rijekában 3–0-ra diadalmaskodtak, majd a horvátokat fogadva 2–2-re zártak. A Scottisch Premier League csapata hazájában négyszeres bajnok, hétszeres kupagyőztes, és hajdanán még a Kupagyőztesek Európa Kupáját és a Szuperkupát is elhódította.

Az FC Kairat Almaty–Aberdeen FC párharcot Bognár Tamás vezette, akit a nemrég véget ért görögországi U19-es Európa-bajnokság döntőjében is foglalkoztatott az UEFA. Ezúttal Tóth Vencel és Buzás Balázs asszisztensekre támaszkodhatott, míg tartalék-játékvezetőként Pintér Csaba serénykedhetett a kispadok között.

A kazahok Bakaev és Islamkhan góljával húztak el, a skótok McLean révén szépítettek. Mivel az aberdeeni mérkőzésen 1-1-es döntetlen született, így a Kairat Almaty jutott tovább az EL-selejtező 4. fordulójába, ahol a francia Girondins Bordeaux vár Vladimir Weiss tanítványaira.

Forrás: www.mlsz.hu – RSS

Tags: