Lóvá tett ország – Chacco Blue II története

Lóvá tett ország – Chacco Blue II története

Kincsem, a nagyszabású kosztümös filmben is megénekelt csodaló alkalmas volt rá, hogy egy közösséget erősítsen meg identitásában, hitet és reményt adjon. Ilyen szimbólummá válhatott volna napjainkban Chacco Blue II, a kalandos úton hazánkba kerülő versenyló, hacsak közbe nem szól egy érthetetlen döntés.
331619 chaccoblue
 

A Németországban nevelkedő Chacco Blue II csikó korában egy baleset következtében fél szemére megvakult, így „leselejtezték”, és Magyarországra, egész pontosan Szarvasra került. Az egyébként kiváló fizikai adottságokkal rendelkező ló látássérülése azonban nem jelentett akadályt kiképzésében és a versenyekre való felkészítésében. Kezdetben egy amatőr lovas versenyzett vele, karrierje csak 2015-ben indult el igazán, amikor Krucsó Szabolcs kezei közé került. (Bár jogilag továbbra is az őt Magyarországra hozó Kórusz Attila tulajdonában maradt).

Krucsó a magyar lovasvilág egyik legeredményesebb szereplőjének számít, több alkalommal nyert világkupát, számos nemzetközi nagydíj győztese és helyezettje, többször állt fel a dobogóra a magyar bajnokságban is. Chacco Blue II-vel hamar megértették egymást, vele tudta életében először elhódítani a magyar bajnoki címet is két éve. Chacco Blue II a „legjobb magyar ló” címet is elnyerte, és számos nemzetközi versenyen szerepelt kiválóan.

Ló és lovasa már a tokiói olimpiára készülhetett, ami

sporttörténelmi pillanat lehetett volna a magyarság számára,

hiszen magyar díjugrató igen régen szerepelhetett olimpián. Az álomszerű pályafutást azonban nem várt esemény törte meg. Chacco Blue II-t eladták, az új, egyébként szintén magyar tulajdonos pedig az amerikai tryoni Világjátékok után elszállíttatta az állatot. Amihez kétségkívül joga volt, ám a lépés óriási csapást jelentett a magyar lovassportra.

Ahogy Krucsó Szabolcs nyilatkozta lapunknak: „Ha itt maradt volna Chacco, ahogy a szövetség és minden lovassport-rajongó szerette volna, a magyar csapat nagy valószínűséggel minősült volna a budapesti kvalifikációs versenyen a tokiói olimpiára. Hogy érthető legyen ennek jelentősége:

magyar díjugrató az utóbbi időben nem vett részt az ötkarikás játékokon.

Az új tulajdonos azonban megbontotta azt az együttműködést, amivel hazánk legeredményesebb ugrópárosa lehettünk, és odaadta a lovat egy portugál lovasnak. Így Chacco Blue II ezek után nem magyar színekben versenyzik majd.

A történet teljességéhez tartozik, hogy a Magyar Lovassport Szövetség állami támogatással többször is kísérletet tett az állat megvásárlására, ám az egyezség nem jött létre. A ló új tulajdonosa, egy magyar nagyvállalkozó pedig portugál lovasnak juttatta Chacco Blue II-t. Így szertefoszlottak azok a remények is, hogy a Kincsem után újra magyar ló kovácsolhassa egybe a nemzetet, és újra magyar lovasnak szurkolhassunk az olimpián.

Forrás: www.dijugratoszakag.hu – RSS

Tags: