Merre tart az MMA Magyarországon?

Merre tart az MMA Magyarországon?

Beszélgetés a Hazai MMA sport alakulásáról a Magyar MMA Prémium Liga Elnökével, Marián Györggyel.

mma
Milyen lesz a hivatalos tavaszi bajnoki amatőr MMA szezon – nem vagytok egy kicsit elkésve a többi szakághoz képest?

A csúszásunk a jó irányú változások miatt vannak, de erről később.
Az IMMAF Nemzetközi szervezet által felügyelt – Magyar MMA Prémium Liga a
2015-16 év bajnoki szezon 3. fordulóját rendezi Hatvan városában.
A sokunk által várt tavasz szezon kezdetét veszi. A hatvani forduló egyben az United World Wrestling (UWW) Budapesti Európa Bajnokság, kvalifikációs versenye.
A versenyen induló Sportoló, aki az UWW EB – VB-n részvételével kvótát, szerezhet a 2017 évi, Dél Amerikában, Peruban megrendezésre kerülő World Combat Games –re, melyre a Magyar Nemzeti Válogatott kerettagjainak teljes költségeit a Magyar Olimpiai Bizottság támogatja.

Mi volt az a nyomos ok, amiért csúszott a tavaszi szezonkezdés?

Az elkövetkezendő Magyar Bajnoki fordulóink, jól bevált utat követik ahhoz, hogy az MMA sport versenysporttá váljék, úgymint más Európai vagy tengerentúli országokban.
A jó irányú változások, több sportág összefogása alapján Magyar Olimpiai Bizottság által kijelölt utat követjük, amiben nagy segítséget nyújt számunkra a Magyar Burkozó Szövetség. A segítség abban rejlik, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a Birkózósporthoz közelálló sportágak a Grappling, Pankration, MMA (vegyes harcművészet), elismert, rendezett körülmények között tudjanak működni Magyarországon.
Ennek érdekében az említett sportágak, tisztán a saját sportágukkal foglalkozó, jelenleg a legnagyobb sportszervezetek; Globál Grappling (GG) és a Magyar MMA Prémium Liga (MMPL) a Magyar Bukózó Szövetséggel (MBSZ) együttműködve és a szövetséghez tartozó, szakágakként kívánnak továbbra működni. Tettük azért is, mert a 2015 évben módosult Sporttörvény szerint a Szakszövetséghez tartozó sportágak-szakágak versenyjogai, a Nemzeti Bajnokság versenykiírása, versenyszervezése, vagyonértékű jogokként definiálja a törvény. Ennek megsértése vagy ebből származó haszonszerzés sérti a vagyonértékhez fűződő jogokat.
Ezért nem volt kérdés számunkra és a többi szakág számára sem, hogy a törvény által előírt utat járjuk közösen. A szakágak versenysporttá válásnak a megfelelését, két évben határozta meg a Birkózó Szövetség 2016. Január, 04-i a szakágak közös elnökségi ülésén. 2017-18 évi Nemzeti Bajnokság kezdetére miiden jogi személyiségű egyesületnek –klubnak, akik a ezen szakágak Bajnokságaiban versenyezni kívánnak, regisztrálnia kell Szakági szövetség regisztrációs rendszerébe.

– Erről egy kicsit bővebben tudnál nekünk mondani információkat?
A szakágak Nemzeti Bajnokságaiban az egyesületek által indítani kívánt versenyzőket, sportolói státuszba kell helyezniük leigazolással – sportolószerződések formájában. A versenyeztetni kívánt és leigazolt sportolókat az MBSZ szakági szövetsége az MGMSZ fogja nyilvántartani. A nyilvántartás első lépése az MBSZ weboldaláról letölthető, úgynevezett A/B karton kitöltésével tudja az egyesület megtenni. A Regisztrált sportolók bekerülnek a Magyar Olimpiai Bizottság Sportinformációs Rendszerébe (SIR). A regisztráció mellett a versenyzők az MBSZ szakági sportkönyvét, illetve a MOB által kiállított versenyengedély kártyát és egy nemzetközi sportbiztosítást is kapnak. Lesz lehetőség online és személyes regisztrációra is, az MBSZ sportok házában kialakított irodájában. Miden egyesületi vagy sportolói regisztrációs ügyben mindenki első körben a saját szakágát keresse.

Milyen védelmet nyújt a regisztráció?
A regisztráció lehetőséget és védelmet nyújt a sportoló számára minden értelemben, valamint az összes hivatalos verseny eredménye nem vész el és felkerül a MOB nemzetközi nyilvántartási rendszerébe. A 2013 évben közös munkával létrehozott MMA amatőr és profi versenyrendszerünket, még az akkori MOB Alelnöke Leyrer Richard ratifikálta. Azóta a versenyrendszerünket igyekeztünk az IMMAF Nemzetközi szervezethez csatlakozva, de az MMA sportág szellemiség jegyében a sportolók egészségének és testi épségének megőrzése érdekében formálni.

Az idén várható további események?
A Hatvani fordulót a Magyar Bajnoki Döntő követi, melyet Győrben a Molnár Víd Bertalan Sportcsarnokban rendezünk, MMA Gála keretein belül. A Nemzeti Bajnokság házigazda szerepét, regionális egyesületünk a Győri KOKO GYM vállalta magára. A versenyzők a súlycsoportos selejtezőket napközben vívják és utána az esti Gála program részeként bonyolítjuk a Döntő eseményeit.

Nyárra milyen eseményeket terveztek?
Nyárra az edzőtáborok időszaka alatt a szakágakkal egy közös nemzetközi rendezvényben
gondolkodunk. A helyszín mi más is lehetne, mint az évek óta jól bevált Balatoni helyszínünk Siófokon. A rendezvény legyen minden küzdősport rajongónak meglepetés, annyit előre elárulhatok, hogy a tervek szerint igazi vegyes harcművészeti esemény lesz.

fotó: Sárvári Melinda