Miakich Gábor: „Büszke, harcos csapatot kovácsolunk”

Miakich Gábor: „Büszke, harcos csapatot kovácsolunk”

A szövetségi kapitány beszélt az eddig elvégzett munkáról, és az ellenfelekről és a célokról.

2020 az egyetemi világbajnokság éve Magyarországon. Júniusban Székesfehérváron lesz vébé, amelyre nagyon erős válogatottak is jelentkeztek már, többek között az Egyesült Államok, Mexikó, Japán, illetve Nagy-Britannia is.  Így a magyar együttes igen kemény meccsek elé néz majd a tornán. A címeres alakulat rengeteget dolgozott 2019-ben, de talán a munka legfontosabb része 2020-ban következik.

De hogyan halad ez a munka és még mi vár még az egyetemi nemzeti csapatunkra, arról Miakich Gábor szövetségi kapitány beszélt.

Fotók: Cselleng Ádám

Magyar Amerikai Futball Szövetség: Ugye sokszor képekben láthattuk, hogy folyik a munka nálatok. Hogyan haladtok, milyen típusú edzésekkel hangoltok a vébére?
Miakich Gábor: Elsősorban a playbook betanításával foglalkozunk, nincs idő technikai képzésre. Másrészt próbálunk egy olyan mentalitást tanítani, kultúrát teremteni, ami hozzásegítheti majd a csapatot, hogy bármilyen erős ellenféllel szemben is, eredménytől függetlenül, kivívjuk az ellenfél tiszteletét, és megtartsuk a szurkolók hitét és szeretetét. Büszke, harcos csapatot kovácsolunk a világbajnokság kezdetére, ami képes hatalmas lelkesedéssel, teljes odaadással küzdeni, becsülettel diadalt aratni, vagy igazi hősként bukva, a végkimerülésig hajtva magát földre rogyni.

68604818_2710482002314704_4241315552380846080_n

MAFSZ: Mikor várható majd a végleges kerethirdetés és mennyire erős a verseny egyes posztokon? Ezek alapján pedig mennyire lesz nehéz döntés számotokra a keretszűkítés?
MG: Sajnos ez nem csak szakmai, hanem financiális kérdés is. Ha csak a szakmai érvek döntenek, a világbajnokság kezdetéig már nem lesz szűkítés, de természetesen még van mozgás a keretben.

MAFSZ: Milyen jellegű munka, milyen edzőtáborok várnak rátok a vébéig?
MG: A tervek szerint február 28-től, március 1-ig egy 3 napos táborral nyitjuk az évet, kisebb posztedzésekkel szeretnénk folytatni. Ezután április 17-19-én folytatjuk egy újabb 3 napos táborral. Május 30-tól június 1-ig az utolsó 3 napos tábor már a vébé helyszínén, Székesfehérváron lesz. Itt kell elvégeznünk az utolsó finomhangolásokat, aztán június 4-14-ig vébé! Már régóta dolgozunk, a playbookok készen vannak, tudjuk milyen munkát kell elvégeznünk, de az edzőtáborok mellett hatalmas felelősség nyomja a kerettagok vállát, hiszen mindenki tudja, hogy ezek az edzőtáborok önmagában semmit nem érnek, ha a csapattagok egyenként nem teszik bele a napi rendszerességű edzésmunkát, ha fizikálisan nem készülnek fel.

68869532_2710483355647902_5844802980586455040_n

MAFSZ: Ugye már látjuk a résztvevők egy részét, milyen véleménnyel vagy az eddigi ellenfelekről?
MG: Csak a legnagyobb tisztelettel lehet beszélni az USA-ról a sport hazájáról, vagy Mexikóról, aki legtöbbször nyerte el eddig a világbajnoki címet, vagy Japánról, ahol köztudottan nagyon erős az amerikai football és játszott már világbajnoki döntőt. De az európai csapatok is komoly játékerőt képviselnek: A svédek már rutinos vébézők, és mindig remek fizikális állapotban vannak sportolóik, egészen más a társadalomban a sporthoz való hozzáállás, a kultúra, mint itthon. A britek komoly előnye lehet, hogy náluk nagy hagyománya van az egyetemi bajnokságnak. Szóval nem lesz könnyű egyik meccs sem, de nagyon várjuk már a világbajnokságot, és a kihívásokat.

MAFSZ: Mit jelent számotokra, hogy Székesfehérváron lesz a világbajnokság?
MG: Remek helyszín, csupa szív szurkolók és teljes fókusz a sportunkon.

68284521_2710482492314655_2056802392866816000_n

MAFSZ: Mi a cél a tornán?
MG: A cél az, hogy felkészült, precíz és bátor csapat mutatkozhasson be a szurkolóknak és a világnak. Olyan csapatot fog látni Magyarország, aki méltó a címeres mez viselésére: Tiszta fejjel, fókuszálva a végsőkig küzdve tud harcolni, a győzelemért, a becsületért. Tiszteli az ellenfeleket, de nem ijed meg senkitől. Játékával és küzdeni akarásával kivívja a nemzeti csapatok és a szurkolók szeretetét és elismerését.

Bp-emblema-A2_szines_CMYK

Forrás: http://mafsz.org – RSS