Rövidebb szezonra számíthatunk ősszel

Rövidebb szezonra számíthatunk ősszel

Augusztus 20-án már sisakot és vállvédőt ölthetnek a csapatok, ha minden jól alakul. Addig is elkezdődhetnek az edzések.

Kezd visszatérni minden a régi kerékvágásba, és újra éledezik a magyar amerikai futball Magyarországon. Már azt is lehet látni, hogy több egyesület is elkezdte az edzéseket, de a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) már közleményben is javasolta a tréningek elindítását. Már a lehetséges bajnoki rajt dátumát is meghatározta a MAFSZ, amelyet az augusztus 20-i hosszú hétvégére tervezi az elnökség. Így egy megrövidített őszi idényre lehet számítani 2020-ban. Viszont ezt még a sportszervezetnek még meg kell erősítenie.

Ám addig több feltételnek is teljesülnie kell, illetve fontos kérdés, hogy mi fog történni az utánpótlás bajnokságokkal, illetve hogyan szerveződik át a válogatott idény is. Ezekről Boda Gábor, a MAFSZ elnöke beszélt.

Fotók: Bratincsák Péter, Derencsényi István, DigitalSport

Magyar Amerikai Futball Szövetség: Megjött a Szövetség részéről az a döntés, amit a csapatok szerintem nagyon vártak. Mi alapján döntött úgy az elnökség, hogy javasolják az edzéseket?
Boda Gábor: A kormány engedélyezte az edzések elindítását, amire sokan vártak már nagyon. Ha korlátozott létszámban is, illetve a higiéniai előírások betartása mellett a csapataink el tudnak kezdeni edzeni. Rengeteg játékos, edző ki van éhezve a focira itthon. Ezeknek a hatására döntött az elnökség úgy, hogy amennyiben ezt a csapatok megtehetik, kezdjék el a munkát.

100476840_3264915846866526_1793426743348953088_o

MAFSZ: Két és fél hónap felkészülés mennyire lehet elég egy csapatnak, hogy ismét formába kerüljön?
BG: A koronavírus az első forduló előtt jött be országunkba, így úgy gondolom a csapatok fel voltak készülve a szezonnyitóra. A maradék két és fél hónapban újra tudják kezdeni a felkészülést, az alapokat már letették az idény előtt. Úgy gondolom, hogy a két és fél hónap munka felhozhatja őket arra a szintre ahol voltak, esetlegesen még felkészültebben vághatnak neki a szezonnak.

MAFSZ: Augusztus 20. már egy lehetséges kezdőidőpont. Mi a feltétele annak, hogy ez biztossá váljon?
BG: Az augusztus 20-i kezdés nagyban függ a Tagszervezetek döntésétől is. Reméljük, hogy ők is úgy gondolják majd, hogy kezdődjön a szezon augusztusban, de a kezdési időpontról megkérdezzük őket is, különböző lehetőségek felvázolása után. A nemzetközi szövetséggel folyamatos tárgyalásban vagyunk: a kérdés az, hogy lesz-e válogatott szezon. Természetesen ez is nagyban befolyásolja a döntést, hiszen nagyon sok csapatból érkeznek a válogatott játékosok. Amennyiben a nemzetközi szövetség úgy dönt, hogy az Európa-bajnokság tovább folytatódik, úgy a játékosokra nagyobb fizikai megpróbáltatás vár. Ezt is figyelembe kell vennünk.

66008235_2404944022896439_1603380895836798976_o

MAFSZ: A bajnokságok lebonyolításában milyen változások lehetnek, hiszen a tavaszi rendet követve akár decemberig is elnyúlhat az idény?
BG: Rövidebb lesz a szezon, ez már biztos. Szeretnénk kikérni egy szakértő véleményét, hogy mikorra várható a már sokak által emlegetett második hullám. Ezt figyelembe véve kell lebonyolítást kialakítanunk. Nem szeretnénk azt, hogy az elkezdett bajnokságot félbe kelljen hagynunk. Jelen pillanatban november közepére-végére datálnánk a döntőket mind a három osztályban.

MAFSZ: Mennyire befolyásolhatja a bajnokságok szervezését a csapatok jelenlegi helyzete, hiszen volt, ahol már anyagi nehézségek vagy éppenséggel korlátozások jelentek meg?
BG: Már most vannak olyan csapatok ahol jelezték, hogy nem kívánnak több csapatot indítani a bajnokságban financiális problémák miatt. Az őszi bajnokságra nevezni kell ismét, ahol fel tudjuk mérni, hogy hány csapat érzi magában az erőt ahhoz, hogy egy rövid bajnokságot lejátsszon, és utána egy relatív rövid szünet után márciusban újra teljes bajnokságban vegyen részt. Nem szeretnénk senkire ráerőltetni a bajnokságban való indulást, hiszen lehet, hogy emiatt nem fognak tudni majd részt venni a 2021-es bajnokságban.

14715639_1139002702845161_6254287115132221924_o

MAFSZ: Az utánpótlás bajnokságok megszervezésével kapcsolatban milyen változás várható?
BG: Jelenlegi állapot szerint kupanap lehet a megfelelő lebonyolítási rendszer ahhoz, hogy képesek legyünk az utánpótlás bajnokságokat folytatni. Mindenképp szeretnénk a fiataloknak lehetőséget adni a játékra 2020-ban.

MAFSZ: Hogyan, illetve miben kell átszervezni a szövetség munkáját a következő időszakban? Milyen további feladatok várnak az elnökségre?
BG: Azelnökségnek lejárt a mandátuma, így új elnökséget kell választani az idei évben. Ezt a pandémiás helyzet miatt nem tudjuk megtenni, így várjuk a vészhelyzet megszüntetését, ez után tudunk csak elnökséget választani. Addig is folytatjuk a munkát, és olyan lépéseket teszünk, amik a magyar amerikai futball jövőjét szolgálják.

Forrás: http://mafsz.org – RSS