Újabb UCI világranglista pontok Európa országútjairól

Újabb UCI világranglista pontok Európa országútjairól

Véget ért a WorldTour-sorozat részét képező Lengyel Körverseny, valamint a 2.1-es besorolású Tour de l’Ain viadala is. Előbbin Valter Attila (CCC Team), míg utóbbin Dina Márton (Kometa-Xstra) szerzett UCI világranglista pontokat.

Augusztus 5. és 9. között zajlott az ötszakaszos Lengyel Körverseny, ahol Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) és Valter Attila (CCC Team) révén három magyar kerekes is rajthoz állt.

Az első két etap a sprintereknek kedvezett, a magyar versenyzők minimális időveszteséggel zártak, mindhárman rengeteget dolgozva csapattársaikért. A harmadik szakasz során Bielso-Bialába érkezett a mezőny, ahol a dimbes-dombos terepen Valter Attila csapata legjobbjaként a kiváló tizennegyedik helyen gurult át a célvonalon. Ilyen előkelő hazai eredményre, a szakág legmagasabb presztízsű sorozatában legutóbb 2008-ban volt példa, amikor Bodrogi László a 13. helyen zárta a Romandiai Körversenyen prológját.

A viadal királyszakaszán Bukovina Resort és Bukowina Tatrzanska között a hegyi befutót megelőzően még további hat kategorizált emelkedő várt a kerekesekre. A belgák fiatal sztárja Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) egy elképesztő, több mint ötven kilométeres szóló szökés végén nyerte a szakaszt és gyakorlatilag ezzel az összetetettet is, miközben Valter Attila közel kilenc perc hátránnyal a 27. helyen érkezett, Peák Barnabás a 74., Kusztor Péter pedig a 76. pozícióban gurult át a célvonalon.

A zárónapon Krakkóban a várakozásoknak megfelelően a sprinterek csatáztak, így az összetett már nem változott, a végelszámolásnál Valter Attila a 27. helyen zárt, ezzel 16 UCI világranglista pontot gyűjtött, Kusztor Péter a 99., míg Peák Barnabás a 109. lett.

„Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel – mondta a versenyt követően Attila az egyik kereskedelmi sportcsatorna megkeresésére. – A múlt héthez képest sokkal jobb erőben voltam, csak egy kicsit bátrabbnak kell lennem.”

Valter Attila szezonja augusztus 12-én az olasz Gran Piemonte 1.Pro egynaposán, majd augusztus 15-én, a Lombard Körversenyen folytatódik.

77th Tour de Pologne (2.UWT)
Rnk Rider Team UCI Time
1  EVENEPOEL Remco Deceuninck – Quick Step 400 21:29:50
27  VALTER Attila CCC Team 16 8:54
99  KUSZTOR Péter Team Novo Nordisk 34:05
109  PEÁK Barnabás Mitchelton-Scott 39:50

Eközben Franciaországban a Tour de France-ra készülő két topcsapat, a brit Team Ineos és a holland Team Jumbo-Visma csatáját hozta a 2.1-es besorolású Tour de l’Ain szakaszversenye. A háromnapos viadalra megannyi WorldTour és ProTeam mellett Dina Márton és Fetter Erik spanyol kontinentális sora a Kometa-Xstra is meghívást kapott.

Az első 139 és fél kilométeres szakaszt az olasz Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick-Step) nyerte, miközben a végig kiválóan helyezkedő Fetter Erik az előkelő ötödik helyen zárt, a korábbi Giro d’Italia-győztes Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma) mögött célba érve.

A második szakasz 140 kilométeres penzuma során öt kategorizált emelkedőt kellett a versenyzőknek leküzdeniük. A szakaszt végül Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma) nyerte. A két magyar fiú öt perc hátránnyal a 2018-as Tour de France-győztes Geraint Thomas (Team Ineos) és a már említett Dumoulin csoportjával érkezett célba a 18. és a 21. helyen.

A királyetap a Grand Colombier csúcsára vezetett, 144 és fél kilométeres távon, lényegében az idei Tour de France tizenötödik etapjának másolataként. Roglic ezt a szakaszt és ezzel az összetettet is megnyerte, Dina bő tizenkét perc hátránnyal a 32., míg Fetter közel fél órával lemaradva a 75. helyen zárta az utolsó napot.

Dina Márton végül az előkelő huszonötödik helyen zárt összetettben, 3 UCI világranglista pontot gyűjtve, míg Fetter Erik az 51. lett.

„Nagyon nehéz volt az utolsó szakasz – vélekedett a történtekről csapata weboldalán Dina Márton. – Nem vagyok teljesen elégedett az eredménnyel, de összességében jó teljesítményt nyújtottunk. Tisztában voltunk azzal, hogy az utolsó etap megegyezik a Tour de France tizenötödik szakaszával, és, hogy a nagyobb csapatok a legmagasabb szinten fognak versenyeznek. Bízom benne, hogy egy-két év múlva már esélyem lehet tartani a tempót a legjobbakkal is.”

Tour de l’Ain (2.1)
Rnk Rider Team UCI Time
1  ROGLIČ Primož Team Jumbo-Visma 125 11:21:12
25  DINA Márton Kometa Xstra Cycling Team 3 17:54
51  FETTER Erik Kometa Xstra Cycling Team 33:43

Forrás: www.bringasport.hu – RSS

Tags:  ,